Greek English French German

 ...στην ποδιά του βουνού ασπρολογάει χωμένο στον ήλιο το κεφαλοχώρι το Πετροκέφαλο" 

(Ν. Καζαντζάκης - Καπετάν Μιχάλης)

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πετροκεφάλου σας καλωσορίζει στην νέα ιστοσελίδα μας!


Δείτε τη φωτογραφική μας συλλογή και ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα νέα του συλλόγου μας!

Αρχική

Ο καιρός στο Πετροκέφαλο

Δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο Πετροκέφαλο Μαλεβιζίου.

Πρόσκληση για συγκέντρωση ιστορικών αντικειμένων.

 

  Ένα σημαντικό βήμα κάνει ο Σύλλογος μας στην προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης του χωριού μας , με την απόφασή του να δημιουργήσει Λαογραφικό Μουσείο  στην αίθουσα της « Οικίας Νικολάου Κρασαδάκη » όπου πρόσφατα συντήρησε και διατηρεί σε άριστη κατάσταση ο Μορφωτικός Σύλλογος Πετροκεφάλου.

Η Λαογραφία είναι σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας ενός λαού και μιας μικρής κοινωνίας . Καθετί που μπορεί να αφορά στον υλικό βίο και την λαϊκή δημιουργία αλλά και τον πνευματικό και κοινωνικό βίο του παρελθόντος μας, συνιστά την ιστορία μας και την ταυτότητα μας.

Στην προσπάθεια μας αυτή της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας , για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πετροκεφάλου  καλεί όλους τους χωριανούς  να συνεισφέρουν στην δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου , προσφέροντας κυρίως αντικείμενα, σκεύη, φορεσιές, υφάσματα, φωτογραφίες ασπρόμαυρες και ότι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποτυπωθεί η πλούσια Λαογραφική μας παράδοση .

Σας προσκαλούμε όλους να συνθέσουμε μαζί την Λαογραφική μας ταυτότητα. Όποιος διαθέτει τέτοιου είδους αντικείμενα, θα εκτεθούν στον χώρο συνοδευόμενα με το ιστορικό τους και την επωνυμία του δωρητή .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα μέλη του Συλλόγου που έχουν αναλάβει αυτή την προσπάθεια : Μαστοράκης Γεώργιος 6942551627

 Υγ: Παραλαβές αντικειμένων θα γίνονται κάθε Κυριακή μετά την λειτουργία στην Ενορία μας και κατόπιν τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Επίσης όλα τα αντικείμενα παρακαλούμε να είναι σε καλή κατάσταση. Παλιές φωτογραφίες από το χωριό,  θα τυπώνονται και θα επιστρέφονται στον κάτοχο του. ( υπεύθυνος Μαστοράκης Γεώργιος).

 

Πετροκέφαλο 11 Σεπτεμβρίου 2023

 
 

 

Παράσταση Καραγκιόζη στο Πετροκέφαλο.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πετροκεφάλου  γνωστοποιεί ότι η Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου  2023 στον προαύλιο χώρο του  Δημοτικού Σχολείου  με την Παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Κρήτης του Άθω Δανέλλη, στέφθηκε με Μεγάλη Επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε Δημόσια όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας,  μικρούς και μεγάλους, όσους ειδικά και γενικά συμμετείχαν και προσέφεραν με κάθε τρόπο για το σκοπό αυτό καθώς και τα  Μέλη του Συλλόγου αλλά και όλους τους Εθελοντές που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρτια διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης δίδοντας τον καλύτερο τους εαυτό.

Σας ευχαριστούμε όλους.

Read more: Παράσταση Καραγκιόζη στο Πετροκέφαλο.

Εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού 06-08-2023

Εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και τιμητική βραδιά από τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Πετροκεφάλου.

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τίμησε και φέτος το Πετροκέφαλο την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Στον Ιερό Ναό τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2023 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή πλήθους κόσμου όπου με ευλάβεια παρακολούθησε την Ακολουθία.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Συλλόγου  καθώς και  ο Ιερέας της Ενορίας μας π. Νικόλαος Παπαδάκης και το εκκλησιαστικό συμβούλιο τίμησαν  τον Πρόεδρο της τοπικής μας κοινότητας κ. Αγγουριδάκη Εμμανουήλ για το ενδιαφέρον και την προσπάθεια αποπεράτωσης του έργου ανάπλασης του προαυλίου χώρου του Ναού. Μεγάλη τιμή όμως έγινε από τα Μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Πετροκεφάλου στην χωριανή μας, κυρία Άννα Αθητάκη, για την προσφορά της περιουσίας της, ώστε να προεκταθεί ο προαύλιος χώρος του Ναού. Ο Σύλλογος την ευχαρίστησε για την προσφορά της στο χωριό μας, τιμώντας την ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη με τιμητική πλακέτα.
Ακολούθησε γιορτινό τραπέζι, με τα Μέλη του Συλλόγου να προσφέρουν νηστίσιμους μεζέδες. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κυρίες Αγγουριδάκη Γεωργία, Φραγκιουδάκη Μαρία, Μαστοράκη Ρένα, Πιτσούλη Ευαγγελία και Κοτζαμάνη Ευαγγελία και τα πολύ νόστιμα ντολμαδάκια που μας πρόσφεραν.
Τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου ευχαριστούν για την τιμή που μας κάνετε και ιδιαίτερα τον Πάτερ Νικόλα αλλά και όλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας μας και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε σαν Σύλλογος όσο μπορούμε στην κοινωνία του χωριού μας, για το καλό του χωριού και των χωριανών μας.
Χρόνια πολλά σε όλους, η Χάρη του Σωτήρος Χριστού να μας σκεπάζει όλους και να μας χαρίζει πάντα υγεία, ευτυχία, αγάπη και δύναμη.
 
Σας ευχαριστούμε.

Μορφωτικός Σύλλογος Πετροκεφάλου.

Read more: Εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού 06-08-2023

Εορτή Κοιμήσεως Αγίας Άννης 25-07-2023.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Ενορία Πετροκεφάλου Μαλεβιζίου

Εορτή Κοιμήσεως Αγίας Άννης

Την Τρίτη 25 Ιουλίου εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Πετροκέφαλο Μαλεβιζίου. Τη Δευτέρα το απόγευμα και ώρα 7.30 θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Το πρωί της Τρίτης και ώρα 7 θα τελεστεί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία.

 

Κρητική Βραδιά στο Πετροκέφαλο.

Μια αξέχαστη βραδιά περάσαμε με το συγκρότημα του Κώστα και Γιώργου Σαριδάκη που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Πετροκεφάλου.Το παραδοσιακό κρητικό γλέντι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του και στήριξε την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος να κρατήσει ζωντανό αυτό το μικρο χωριό διατηρώντας την παράδοση μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον πάτερ Νικόλαο Παπαδάκη και όλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την παραχώρηση του προαύλιου χώρου της Ενορίας μας αλλά και την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που είχαμε όλες αυτές τις μέρες.
Τέλος ευχαριστούμε θερμά τα χωριανάκια μας Κώστα και Γιώργο Σαριδάκη για την καταπληκτική βραδιά που μας χάρισαν και τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά να έχουν υγεία και δύναμη και πάντα επαγγελματικές επιτυχίες. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας να σας στηρίζουμε.
Με το καλό να σμίξουμε ξανά σύντομα...
Σας ευχαριστούμε όλους.
Read more: Κρητική Βραδιά στο Πετροκέφαλο.

Page 1 of 14

Copyright © 2013 Μορφωτικός Σύλλογος Πετροκεφάλου | Created by Economologic